Boly(on)gó-élet

avagy egy csillagász kalandjai a nagyvilágban

Mióta vannak karácsonyi vásárok Kölnben?

2018. december 20. 11:41 - BOLYonGOeLET

Ezzel a rövid kis poszttal egy picit megszakítom az amerikai bejegyzések kissé talán unalmas hegemóniáját. Meg hát jön a karácsony, szóval gondoltam adok egy nyúlfarknyi kóstolót a kölni karácsonyi vásárok történetéből.

dom05.jpg

Vannak, akik szeretik és vannak, akik nem szeretik ezeket a vásárokat. Meg lehet érteni mindkét oldalt, hiszen a frissen sült gesztenye illata, a parázs felett sercegő különböző sültek, a különféle édességek egyvelege, a szívet-lelket melengető fűszeres forralt borok aromája, valamint a téli hidegben melegséget adó ünnepi fények alatt folyamatosan mozgó és zsibongó tömeg egy kellemes keveréket adhat.

Tovább
Szólj hozzá!

CART2018 - Arizona, második rész

2018. október 18. 08:03 - BOLYonGOeLET

Az előző részben kicsit már belekóstoltunk Arizonába. Most pedig - az államot nem elhagyva - folytassuk a barangolást.

Reggel fájó szívvel hagytuk ott Tucsont, hogy előbb a 10-es államközi autópályán haladjunk észak felé, majd Phoenix után ráforduljunk a 17-es sztrádára.

sed05.jpg

Tovább
2 komment

CART2018 - Arizona, első rész

2018. augusztus 28. 08:11 - BOLYonGOeLET

Nyári hó

Jó volt elindulni. Nem a szállás miatt. Izgatott voltam, mert most már tényleg itt vagyunk és elindul a móka. Alamogordóból a 70-es úton lehet megközelíteni az Új-Mexikóban található, igazán érdekes White Sand természetvédelmi területet, melynek fehér - hóra emlékeztető - homokbuckái hirtelen bukkantak fel a melegtől remegő levegőben, mintha csak egy vízió vagy álom lenne.

wh03.jpg

Érdemes már reggel odaérni két ok miatt is. Habár mi május közepe táján jártunk erre, de már ekkor olyan meleg lehet napközben a hatalmas dűnék között, mintha egy légkeveréses sütőben lennénk.

Tovább
1 komment

Egy több, mint 100 éves hagyomány, amely összerezzenti Nizza városlakóit

2018. augusztus 11. 16:05 - BOLYonGOeLET

Aki járt már a côte d'azur fővárosában, Nizzában, az tudja, hogy a város nem ér véget a Promenade des Anglais végén. A híres sétány végén van egy domb, amelyre mindenképpen érdemes felmásznunk. Aki nem rendelkezik megfelelő kondícióval, az lifttel is leküzdheti a nagyjából 100 méteres magasságot. Érdemes, ráadásul több ok miatt.

Tovább
Szólj hozzá!

CART2018 - az indulás

2018. július 24. 07:51 - BOLYonGOeLET

A következő posztok a nyári 5 hetes kiruccanásunk butított változatai lesznek. Annyi minden történt velünk, hogy képtelenség mindent leírni. Azért remélem, hogy sikerül valamennyit átadni az utazási élményekből.

Most úgy vélem, hogy az egyes bejegyzések kb. egy-egy hete fognak lefedni, ebből kifolyólag kb. öt írás lesz a mostani poszton túl.

Csapjunk is bele!

Tovább
Szólj hozzá!

(Nem is olyan) apró csodák Marseille mellett

2018. június 02. 06:00 - BOLYonGOeLET

Az előző posztban kicsit kieveztünk a tengerre, most azonban újra a szárazföldet célozzuk meg. Ebben a posztban Marseille közvetlen környezetére szeretnék koncentrálni - megint csak a teljesség igénye nélkül. Haladjunk a szárazföld belseje felől a tenger felé.

Allauch

Ez a kis település közvetlenül Marseille mellett helyezkedik el, ráadásul a turisztikai könyvekben sem igazán szerepel. Amennyiben nincs autónk, akkor a kék (M1) metró La Rose nevű végállomásáig kell mennni, majd átszállni az onnan induló 144-es buszra. Ezzel a busszal egészen az allauch-i végállomásig célszerű menni, mert onnan már valóban pár percnyi sétára van az óváros.

Tovább
Szólj hozzá!

Az Appalache-hegységtől a Csendes-óceánig

2018. május 16. 08:01 - BOLYonGOeLET

avagy előkészületek a 4 időzónán átívelő utazásra

Eljött hát az idő. Reméltem, hogy le tudom majd írni ezeket a sorokat. Mert ez azt jelenti, hogy egy régóta dédelgetett álmunk valóra válik. Jelesül, egy autóval véghezvitt nagy utazás, amelyben átszeljük az észak-amerikai kontinenst, ha nem is óceántól-óceánig, de majdnem.

Eme posztban röviden szeretném leírni, hogy miként készültünk fel az útra (kis extrákkal).

Az első kapavágások

Egy ilyen útra nem árt időben elkezdeni a felkészülést. Lélekben és fizikailag egyaránt. Na nem arra gondolok, hogy azonnal elrohantunk egy edzőterembe, hanem szép lassan papírra, laptopra vetettük az ötleteket, hogy mely helyeket szeretnénk megnézni.

Tovább
3 komment

Monte Cristo grófjának nyomában

2018. április 14. 14:25 - BOLYonGOeLET

avagy kalandozás a Frioul-szigeteken

Az utóbbi két posztban Marseille-ben jártunk. Most egy kicsit elhagyjuk a biztonságot jelentő szárazföldet és kihajózunk a város öreg kikötőjéből, hogy eljuthassunk a Frioul-szigetekig. Érdemes - főleg nyáron - akár napokkal előtte megvenni a jegyet, mert igen közkedvelt turisztikai célpont.

Jellemzően két opciónk van: az egyik esetben csak az If várához VAGY csak a Frioul-szigetekig mehetünk, míg a másik esetben az If vára ÉS a Frioul-szigetek meglátogatása a cél. Az első esetben kb. 11 euró az út egy személynek (oda-vissza). A második esetben pedig olyan 17 eurónyi pénzt kell leszurkolnunk (egy személyre és oda-vissza).

frioul_gl.png

A Frioul-szigetek Marseille mellett (kép: Google)

Tovább
Szólj hozzá!

Finomságok Marseille-ből

2018. április 02. 14:30 - BOLYonGOeLET

Az előző posztban betekintést nyerhettünk Marseille-be. Ebben a jóval rövidebb bejegyzésben - ismét a teljesség igénye nélkül és Marseille-ben maradva - megpróbálok további hasznosnak és érdekesnek vélt információkat továbbadni.

mars.jpg

A háttérben Marseille jelképe, a Notre-Dame de la Garde, míg előtérben az apátság csipkés bástyái láthatók

Tovább
Szólj hozzá!