Boly(on)gó-élet

avagy egy csillagász kalandjai a nagyvilágban

Villámlátogatás New York-ban

2017. november 03. 13:41 - BOLYonGOeLET

Ebben a kissé hosszabb posztban arról fogok mesélni nektek, hogy milyen volt idén szeptemberben - csaknem 10 év után - visszatérni ebbe a hatalmas metropoliszba. Ugyan most csak rövid ideig tartózkodtunk itt (2 és fél nap), de remélem, hogy sikerül majd hasznos információkkal is szolgálnom.

ny_pan06_small.jpg

Utazás és szállás

Szeretek nagyon korán elindulni, ha kicsit nagyobb távolságokról van szó (jelen esetben nagyjából 7 órányi autóút). Amennyiben sikerül az álommanót korán (mondjuk éjjel/hajnali 2-4 óra körül) kiebrudalni, akkor - szerintem - javarészben nyugodt és - egy ideig legalábbis - kevésbé forgalmas időszakában nyargalhatunk végig az autópályák szürke aszfaltcsíkjain.

Tovább
2 komment
Címkék: amerika new york

Egy rádiótávcső kulisszatitkai

2017. október 22. 03:03 - BOLYonGOeLET

A Green Bank-i Obszervatórium

Mit csinál egy csillagász, aki Nyugat-Virginiában él és történetesen a világ legnagyobb forgatható rádiótávcsöve is ebben az államban van? Hát odamegy, körbejárja, kicsit megtanul vele dolgozni és beszámol róla Nektek!

Green Bank

Még azelőtt, hogy kiköltöztünk Nyugat-Virginiába már tudtam, hogy el kell mennünk egy helyre, amely nagyjából 2 és fél órányi autózásra van Morgantown-tól, ahol jelenleg élünk. A szóban forgó terület az Appalache-hegység lankás hegyei és végeláthatatlan zöld erdőségei között bújik meg, a virginiai államhatártól nem messze.

Tovább
2 komment

Különleges vulkántúra egy kukoricaföldön

2017. szeptember 05. 07:00 - BOLYonGOeLET

A Parícutin-vulkán meghódítása

Nos, említettem a harmadik mexikói poszt végén, hogy még nem teljesen zártam le Mexikót! Ez a poszt még egyszer visszaenged minket ebbe az érdekes és színes közép-amerikai országba.

Indulás

Nem véletlenul látogattuk meg Uruapánt, mely ugyan már önmagában is egy különleges városka Michoacán tartományban, azonban minket sokkal jobban izgatott egy egész napos túra lehetősége. Még indulás előtt kiszemeltük, s úgy voltunk vele, hogy ha mást nem is, de ezt meg kell csinálnunk!

Tovább
Szólj hozzá!

A legszebb 2 perc 40 másodperc krónikája

2017. augusztus 28. 07:00 - BOLYonGOeLET

A Nagy Amerikai Napfogyatkozás

Ebben a posztban szeretném veletek megosztani egy hosszú hétvége élményeit. Mert ugyan az eredeti terv a napfogyatkozás megtekintése volt, de voltunk olyan szerencsések, hogy ellátogathattunk két nagyvárosba is.

Tervezés

A tervezés ünnepélyes alapkőletétele már egy-két évvel ezelőtt megtörtént, amikor bejelentettem Drágámnak: ott kell lennünk a 2017-es napfogyatkozáson! A tervezési időszak kissé hosszúra nyúlt, mint egy jó rétestészta. Már hónapokkal a nagy esemény előtt elkezdtem nézni az időjárási modelleket, a városokat és szállodákat. Ezek még csak amolyan kezdeti skiccek voltak "Napfogyatkozás" című tervünk fehér lapján.

Tovább
Szólj hozzá!

Kalandok Közép-Mexikóban, 3. rész

2017. augusztus 19. 07:00 - BOLYonGOeLET

Városok, emberek, kultúra

Az előző két posztban arról írtam, hogy milyen a közlekedés és a gasztronómia Michoacán tartományban, legalábbis, ahogy én láttam. Egy nagyon apró kis kitérő: írtam, hogy nem sokat hallottam ezelőtt erről a tartományról, de egyeseknek ismerős lehet. Honnan? Hát onnan, hogy egy bizonyos pillangófajta (pompás királylepke) milliói repülnek ide az észak-amerikai kontinensről áttelelni.

Tovább
5 komment

Kalandok Közép-Mexikóban, 2. rész

2017. augusztus 12. 08:00 - BOLYonGOeLET

Mit és hol ehetünk, ihatunk?

Az előző posztban elmeséltem a közép-mexikói közlekedés szépségeit legalábbis, ahogy megtapasztaltuk. Ebben a posztban szeretnék egy kis betekintést nyújtani a gasztronómiai élményeinkbe, mert mi tagadás volt belőlük bőven. Azt azért már itt az elején elárulhatom, hogy az általunk szeretett és Európában illetve az Egyesült Államokban megtapasztalt, valamint az itteni mexikói gasztro-élmények olyanok voltak, mint a szakszervezet és a vállalat elképzelései egy bértárgyaláson: nem egyeztek.

Tovább
Szólj hozzá!

Kalandok Közép-Mexikóban, 1. rész

2017. augusztus 04. 15:02 - BOLYonGOeLET

Hogyan és mivel közlekedhetünk?

Idén áprilisban egy konferencia keretében sikerült eljutnunk Drágámmal Mexikóba. A konferencia a Michoacán tartományban található Morelia nevű városban került megrendezésre, amelyről - őszintén szólva - még nem sokat hallottam azelőtt (na nem mintha a tartományról sokat tudtam volna). A mexikói tartózkodásunk alatt volt szerencsénk Drágámmal eljutni a következő városokba: Morelia, Guanajuato, Patzcuaro, Uruapan, Angahuan, Tzintzuntzan és Janitzio. Igen, a szemfüles olvasók egyből kiszúrhatták, hogy Guanajuato nem Michoacán tartományban van, hanem a szomszédos és azonos nevű Guanajuato tartományban.

Tovább
Szólj hozzá!

Asztronómus vagy asztrológus?

2017. július 28. 15:15 - BOLYonGOeLET

Bár sok embernek egyértelmű lehet mit/kit takarnak a címben szereplő szavak, azonban lehetnek olyanok is, akiknek már okozhat némi fejtörést ezen foglalkozások szétválasztása.

"Civilek" számára a csillagász (asztronómus) és az asztrofizikus gyakorlatilag ugyanaz, azonban az asztrofizikus szó hallatán általában ijedtséggel vegyes tisztelet látszik az emberek arcán. Hát igen, a fizika szó kellemetlenül hangzik sokak számára és egy fehér köpenyben, különböző tekerentyűk és bizgentyűk között, furcsa egyenletek felett zsörtölődő/dünnyögő emberre gondolnak, aki

Tovább
4 komment

Bemutatkozás

2017. július 24. 21:52 - BOLYonGOeLET

mech.jpgÜdv mindenkinek!

Úgy gondolom, hogy illik bemutatkozni, ha már egyszer rávettem magam, hogy írjak, blogoljak. Ez itt balra én lennék kedvenc "hegyemmel", Svájc jelképével (Matterhorn) a háttérben. A nevem Makai Zoltán és a Szegedi Tudományegyetemen végeztem, mint asztrofizikus vagy, ha úgy jobban tetszik, mint csillagász (asztronómus és NEM asztrológus; erre majd ki is térnék egy kicsit bővebben egy posztban).

Sikeres diplomaszerzés után, 2 évet éltünk feleségemmel (akit ezek után Drágámként fogok emlegetni) a New York állambeli Rochesterben (az is megér egy-két posztot), majd utána 6 évig a németországi Köln következett, ahol a kölni egyetemen megszereztem a Ph.D. fokozatot (ezen időszak is megér pár posztot). Utána következett 2 érdekes és szép év a dél-franciaországi Marseille-ben (igen, igen...arról is lesz poszt). Jelenleg újra az Egyesült Államokban élünk, azon belül is Nyugat-Virginiában (tádám...igen erről is lesznek posztok).

Tovább
Szólj hozzá!