Boly(on)gó-élet

avagy egy csillagász kalandjai a nagyvilágban

Kalandok Közép-Mexikóban, 2. rész

2017. augusztus 12. 08:00 - BOLYonGOeLET

Mit és hol ehetünk, ihatunk?

Az előző posztban elmeséltem a közép-mexikói közlekedés szépségeit legalábbis, ahogy megtapasztaltuk. Ebben a posztban szeretnék egy kis betekintést nyújtani a gasztronómiai élményeinkbe, mert mi tagadás volt belőlük bőven. Azt azért már itt az elején elárulhatom, hogy az általunk szeretett és Európában illetve az Egyesült Államokban megtapasztalt, valamint az itteni mexikói gasztro-élmények olyanok voltak, mint a szakszervezet és a vállalat elképzelései egy bértárgyaláson: nem egyeztek.

Tovább
Szólj hozzá!

Kalandok Közép-Mexikóban, 1. rész

2017. augusztus 04. 15:02 - BOLYonGOeLET

Hogyan és mivel közlekedhetünk?

Idén áprilisban egy konferencia keretében sikerült eljutnunk Drágámmal Mexikóba. A konferencia a Michoacán tartományban található Morelia nevű városban került megrendezésre, amelyről - őszintén szólva - még nem sokat hallottam azelőtt (na nem mintha a tartományról sokat tudtam volna). A mexikói tartózkodásunk alatt volt szerencsénk Drágámmal eljutni a következő városokba: Morelia, Guanajuato, Patzcuaro, Uruapan, Angahuan, Tzintzuntzan és Janitzio. Igen, a szemfüles olvasók egyből kiszúrhatták, hogy Guanajuato nem Michoacán tartományban van, hanem a szomszédos és azonos nevű Guanajuato tartományban.

Tovább
Szólj hozzá!

Asztronómus vagy asztrológus?

2017. július 28. 15:15 - BOLYonGOeLET

Bár sok embernek egyértelmű lehet mit/kit takarnak a címben szereplő szavak, azonban lehetnek olyanok is, akiknek már okozhat némi fejtörést ezen foglalkozások szétválasztása.

"Civilek" számára a csillagász (asztronómus) és az asztrofizikus gyakorlatilag ugyanaz, azonban az asztrofizikus szó hallatán általában ijedtséggel vegyes tisztelet látszik az emberek arcán. Hát igen, a fizika szó kellemetlenül hangzik sokak számára és egy fehér köpenyben, különböző tekerentyűk és bizgentyűk között, furcsa egyenletek felett zsörtölődő/dünnyögő emberre gondolnak, aki

Tovább
4 komment

Bemutatkozás

2017. július 24. 21:52 - BOLYonGOeLET

mech.jpgÜdv mindenkinek!

Úgy gondolom, hogy illik bemutatkozni, ha már egyszer rávettem magam, hogy írjak, blogoljak. Ez itt balra én lennék kedvenc "hegyemmel", Svájc jelképével (Matterhorn) a háttérben. A nevem Makai Zoltán és a Szegedi Tudományegyetemen végeztem, mint asztrofizikus vagy, ha úgy jobban tetszik, mint csillagász (asztronómus és NEM asztrológus; erre majd ki is térnék egy kicsit bővebben egy posztban).

Sikeres diplomaszerzés után, 2 évet éltünk feleségemmel (akit ezek után Drágámként fogok emlegetni) a New York állambeli Rochesterben (az is megér egy-két posztot), majd utána 6 évig a németországi Köln következett, ahol a kölni egyetemen megszereztem a Ph.D. fokozatot (ezen időszak is megér pár posztot). Utána következett 2 érdekes és szép év a dél-franciaországi Marseille-ben (igen, igen...arról is lesz poszt). Jelenleg újra az Egyesült Államokban élünk, azon belül is Nyugat-Virginiában (tádám...igen erről is lesznek posztok).

Tovább
Szólj hozzá!